Middag wandelingen Gelderse Archeologie Dag 2019

Middag wandelingen Gelderse Archeologie Dag 2019

Na de lezingen van de middag, zullen onze bezoekers meedoen aan één van die vier rondleidingen die we voor ze gepland hebben staan.

De eerste wandeling zal worden gegeven door Renske den Boer, archeoloog voor gemeente Zutphen. Zij zal vertellen over de archeologische en historische weetjes achter een tiental religieuze monumenten in de stad.


Renske den Boer (links) tijdens archeologisch onderzoek in een kassencomplex (Gemeente Zupthen)

Constant Willems, bouwkundige en -historicus, laat zijn groep kennismaken met middeleeuwse huizen in Zutphen. Hoe herken je ze? Welke elementen horen bij middeleeuwse huizen? Hoe oud zijn ze? In Zutphen zijn hiervoor nog flink wat bewaard gebleven.

Constant Willems instrueert bij het documenteren van een middeleeuwse kapconstructie (Gemeente Zupthen)

Michel Groothedde, stadsarcheoloog van Zutphen, zal wandelaars meenemen naar de
geheime archeologische en bouwhistorische van de machtscentra van Zutphen, het onderwerp van zijn proefschrift uit 2013. Verwacht een heel breed scala aan onderwerpen, van laat-Romeinse versterkingen tot residentie van de graven van Gelre.

Rondleiding door Michel Groothedde in de Walburgiskerk. Genodigden krijgen uitleg over de vondsten die zijn gedaan tijdens de werkzaamheden in de kerk (Gemeente Zupthen)

Last but not least is de Walburgiskerk zelf. Hier zullen een drietal vrijwillige gidsen meer vertellen over de boeiende geschiedenis en achtergronden van deze prachtige kerk en bijbehorende librije.

Walburgiskerk tijdens de heropening in 2018 (Patrick van Gemert, Zutphens Persbureau)